Людям з порушення зору Звичайна версія

Фонд закликає правоохоронні органи зупинити дії шахраїв з виведення з-під застави АТ «РОДОВІД БАНК» нерухомості в центрі Києва

19.05.2020

ПРЕС-РЕЛІЗ. Фонд гарантування вкладів закликає правоохоронців розслідувати виявлені ним оборудки декількох осіб із заставним майном АТ «РОДОВІД БАНК», що загрожують втратою активу цього банку – офісної будівлі в центрі Києва, а відтак і можливості отримати кошти від продажу цього майна для розрахунків з кредиторами. Оскільки основним кредитором неплатоспроможного банку є НБУ, то збитки зловмисники наносять державі.

Чергова шахрайська схема була викрита під час здійснення процедури ліквідації АТ «РОДОВІД БАНК». Ймовірно, її мета – уникнення іпотекодавцем ТОВ «ІНТЕРБЛОК ПЛЮС» виконання рішення суду про звернення стягнення на предмет іпотеки, яке було ухвалене в результаті несплати позичальником ТОВ «СПІІ «ВІДРОДЖЕННЯ» боргу за кредитом. Так, 7 жовтня 2013 року Господарський суд міста Києва ухвалив рішення про стягнення в рахунок погашення боргу предмету іпотеки – двоповерхового офісу загальною площею 483,4 кв м, розташованого за адресою: м. Київ, вул. Січових Стрільців, 55В. Однак групі осіб завдяки фальсифікації документів та залученню підставних фірм вдалося розробити і реалізувати схему, в межах якої 30 грудня 2015 року було виведено з-під обтяження іпотекою зазначеної будівлі. Після цього нерухомість ставала предметом сумнівних договорів іпотеки, неодноразово змінювала власників та зазнавала різноманітних, часом фантастичних трансформацій на папері – як-от зміни площі приміщення, «знесення» будівлі та «появи» абсолютно ідентичної на тому самому місці, але зі зміною адреси тощо.

При цьому реєстрацію «знищення» нежитлової будівлі у Києві та «новоствореного» об’єкта було здійснено на підставі рішення Індустріального районного суду міста Дніпропетровська від 17 січня 2017 року, справжність якого викликає великі сумніви. Одночасно цим рішенням було змінено власника земельної ділянки загальною площею 0,1194 га, яка перебувала у власності Київської міської ради та була предметом договору оренди земельної ділянки від 07 серпня 2009 року, укладеного між Київською міською радою та ТОВ «ІНТЕРБЛОК ПЛЮС». Парадоксальним є те, що цей договір оренди було розірвано рішенням Господарського суду міста Києва ще у 2012 році.

Таким чином, є підстави вважати, що ці дії вчинені умисно, з метою унеможливити звернення стягнення на предмет іпотеки. Фонд гарантування вкладів вжив усіх заходів з оскарження неправомірних дій зловмисників та має відповідні рішення судів на свою користь, у тому числі рішення суду найвищої касаційної інстанції. Крім того, відповідні заяви були спрямовані до правоохоронних органів.