Людям з порушення зору Звичайна версія

Недобросовісний позичальник за допомогою суддів та держаної виконавчої служби позбавив права власності АТ «Родовід Банк» на елітні квартири в центрі Києва

08.06.2018

ПРЕС-РЕЛІЗ

Недобросовісний позичальник-фізична особа за допомогою суддів, державної виконавчої служби та реєстраторів намагається уникнути виконання своїх зобов’язань перед АТ_«РОДОВІД  БАНК». За його позовом Київський окружний адміністративний суд прийняв постанову від 08.12.2017 р., якою зобов’язав Державного реєстратора – Приватного нотаріуса Київського нотаріального округу Пономарьову О.В. скасувати рішення про реєстрацію права власності АТ «РОДОВІД БАНК» на квартири в центрі Києва. П’ять квартир знаходяться на вул.Хрещатик та одна - на вул. Пушкінській. Рішенням Київського апеляційного адміністративного суду від 06.03.2018 р.апеляційну скаргу АТ «РОДОВІД БАНК» було залишено без задоволення, а рішення Київського окружного адміністративного суду в силі. Вказані рішення майже повністю дублюють позов позичальника до банку, що може свідчити про упереджене ставлення суддів до розгляду цієї справи. В результаті шахрайських дій позичальника, а також його спільників, в т.ч. співробітників виконавчої служби та реєстраторів, вищевказані квартири було реалізовано через маловідому компанію «Кооператив «Юрспецслужба» за 6 млн грн при ринковій вартості 36,9 млн грн.

У літку 2016 року, після трьох спроб реалізувати заставне майно в ході виконавчого провадження, АТ «РОДОВІД БАНК», як заставодержатель (відповідно до чинного законодавства) набув прав власності на шість квартир в центрі Києва, які належали недобросовісному боржнику Глущенку Едуарду Петровичу. Він, з метою уникнення зобов’язань, у змові із двома фізичними особами, заднім числом вигадали та оформили 2004 роком уявний договір позики та звернулись до суду. В результаті судового розгляду Уманський міськрайонний суд Черкаської області, не зважаючи на те, що зазначена нерухомість вже належала державному АТ «РОДОВІД БАНК», а не Глущенку Е.П., прийняв рішення на користь нових, уявних кредиторів. 21 грудня 2016 р. Уманським міськрайонним судом Черкаської області у справі №705/7081/16-ц задоволено заяву про забезпечення позову та накладено арешт на все майно боржника.

Продовжуючи реалізовувати свою схему, Глущенко Е.П. отримав рішення головного державного виконавця Уманського міського відділу Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Черкаській області про накладання арешту на майно боржника. У результаті в постанові ДВС про арешт майна боржника, за дивним збігом обставин, були перелічені лише квартири, що знаходяться в іпотеці АТ «РОДОВІД БАНК».

Державний реєстратор внесла відомості до Державного реєстру про арешт при тому, що їй було відомо, що зазначене майно належить державному АТ «РОДОВІД БАНК». Вказаний арешт, в подальшому, став підставою для скасування судом першої та апеляційної інстанції рішення про державну реєстрацію права власності на квартири за державним банком.

На сьогодні зазначене рішення оскаржується банком в касаційному порядку. Слід зауважити, що арешт було накладено саме на ці шість квартир, а не на все майно Глущенка Е.П., як передбачено Законом України «Про виконавче впровадження» та інструкцій Міністерства Юстиції. За фактами шахрайських дій Глущенка Е.П., а також його спільників, в т.ч. співробітників виконавчої служби та реєстраторів, відкрито кримінальне впровадження.

Наступні кроки Глущенка Е.П. та його спільників, до яких залучились нотаріуси Київського міського нотаріального округу, скеровані на відчуження майна. Так, на підставі копій договорів купівлі-продажу були незаконно внесені записи до державного реєстру про право власності Глущенка Е.П. на це майно. В подальшому, Глущенко Е.П. починає процедуру банкрутства ФОП Глущенко Е.П., в рамках якої арбітражний керуючий знімає арешти з майна, та реалізує вищезазначені квартири через маловідому компанію «Кооператив «Юрспецслужба» за 6 млн грн при ринковій вартості 36,9 млн грн. Слід зауважити, що у відкритих джерелах немає жодного повідомлення про проведення цих торгів та об’яв щодо продажу майна.

З метою захисту своїх прав, державний АТ «РОДОВІД БАНК» звернувся до Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації при Міністерстві Юстиції України із заявою щодо скасування неправомірних дій реєстраторів та нотаріусів. Зважаючи на попередній позитивний досвід співпраці з Комісією, Фонд гарантування сподівається на всебічний неупереджений розгляд цієї справи, результатом якого стане повернення у власність державному «РОДОВІД БАНК» його власності.