Людям з порушення зору Звичайна версія

Фонд гарантування за підтримки Мінʼюсту повернув 113 га землі на Оболоні у Києві у власність АТ «РОДОВІД БАНК»

07.02.2018

ПРЕС-РЕЛІЗ

Фонду гарантування вкладів фізичних осіб вдалось повернути у власність АТ «РОДОВІД БАНК» земельну ділянку, площею понад 113,5 га в Оболонському районі м. Києва. 6 лютого, за результатами розгляду скарги банку про незаконне відчуження майна та незаконну реєстрацію права власності на земельну ділянку, Комісією з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації (Міністерство юстиції України) було прийняте рішення, відповідно до якого банку повернуто незаконно відчужене майно. Оперативно вирішити конфлікт на користь банку (а в його особі і державі) допомогла свідома позиція та підтримка компанії, яка останньою «придбала» цей актив, а згодом виявила порушення. Під час розгляду скарги банку представники компанії заявили, що після того, як їм стало відомо про протиправні дії при відчуженні земельної ділянки, вони зупинили будь-які дії з майном, провели власне розслідування та співпрацювали з Фондом.

Про кричущий випадок незаконного переоформлення права власності на однин з найліквідніших активів банку, приблизною вартістю 3,7 млрд грн, Фонд повідомив 1 лютого. Тоді стало відомо, що із порушенням законодавства країни, шляхом фальшування документів упродовж місяця землю банку у столиці було тричі (!) перепродано.

У ході розгляду зазначеною Комісією скарги банку, усіма учасниками (нотаріусами, реєстраторами, органами ДВС, ДП «СЕТАМ», Генеральною прокуратурою України) неодноразово наголошувалось, що жодним з них не проводились ніякі дії стосовно згадуваної земельної ділянки – ні щодо проведення торгів, зняття арештів, проведення реєстраційних дій тощо. Натомість було наголошено на факті незаконного втручання до Держреєстру невстановленими особами.

Представники компанії, яка значилась у держреєстрах останнім «власником» земельної ділянки, повідомили, що реєстрація була проведена без її участі. У зв’язку з цим вони також були зацікавлені в детальному розгляді ситуації. І задля цього – сприяли діям Фонду у справі повернення землі законному власнику. 
 


Своєчасне прийняття Комісією з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації при Мін'юсті рішення про скасування незаконних дій щодо реєстрації права власності на нерухоме майно та відновлення права власності банку, дозволило не допустити нанесення збитків державі в сумі понад 3,7 млрд грн.

-- Комісія Мін’юсту з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації вкотре довела, що вона є ефективним та швидким механізмом захисту майнових прав. Звісно, у цій ситуації можна було звернутися до суду, але кожен юрист розуміє, що в судах ця справа розглядалась би роками. У нашому ж випадку банку було швидко повернуто незаконно відчужене майно, — сказала заступник Міністра юстиції з питань державної реєстрації Олена Сукманова. 

– Очевидно, що відвоювати ці активи та повернути їх у власність банку вдалося тільки завдяки злагодженій та оперативній роботі державних інститутів та тому резонансу, який викликала ця справа у суспільстві. На жаль, факти незаконного відчуження активів неплатоспроможних банків є далеко непоодинокими випадками. Зважаючи на ті безпрецедентні методи, які застосовують шахраї, це питання потребує не тільки «точкових» перемог, а й системного вирішення, – сказав Андрій Шевченко, уповноважена особа Фонду на ліквідацію АТ «РОДОВІД БАНК».   

Фондом гарантування разом із правоохоронними органами і надалі будуть вживатись всі можливі заходи для встановлення осіб, винних у незаконному відчуженні майна АТ «РОДОВІД БАНК».