Людям з порушення зору Звичайна версія

Рейдерське захоплення майна АТ «Родовід банк» зі шкодою для держави у 3,7 млрд грн: упродовж одного місяця на основі сфальшованих документів земельну ділянку у 113 га на київській Оболоні було вкрадено у банку та тричі перепродано

01.02.2018

ПРЕС-РЕЛІЗ

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб повідомляє про кричущий випадок незаконного переоформлення права власності та подальші численні шахрайські продажі земельної ділянки, площею понад 113,5 га в Оболонському районі м. Києва, що належить  АТ «РОДОВІД БАНК».

Фактично, один із найліквідніших активів, приблизною вартістю 3,7 млрд грн, було вкрадено у АТ «Родовід банк». Безпрецедентним цей випадок робить той факт, що  земельна ділянка була визнана речовим доказом у кримінальній справі, у зв’язку із чим Головним слідчим управлінням СБУ на неї було накладено арешт. Із порушенням законодавства країни, шляхом фальшування документів усього лиш за місяць часу землю банку у столиці було тричі (!) перепродано.

Рейдерське захоплення майна АТ «РОДОВІД БАНК» проходило в декілька етапів:

13 грудня 2017 року, начебто, у результаті прилюдних торгів ВДВС Оболонського району м. Києва, попри накладений арешт, ділянку було продано компанії-нерезиденту, зареєстрованому у республіці Кіпр. 21.12.2017 (час 20:41:17) – приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу, начебто, зареєструвала за нею право власності.

А вже 28.12.2017, упродовж  лише  одного дня, земельну ділянку було ще двічі перепродано. В обох випадках договори купівлі-продажу, начебто, посвічувались реєстратором комунального підприємства «Ніжинське міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради.

У результаті проведених уповноваженою особою Фонду та правоохоронними органами заходів щодо з’ясування обставин справи встановлено кричущі факти: прилюдні торги із продажу земельної ділянки ВДВС Оболонського РУЮ у м. Києві не проводило; приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу та реєстратором Комунального підприємства «Ніжинське міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради реєстрація права власності на земельну ділянку не проводилась. За поясненнями приватного нотаріуса, у неї було викрадено електронні цифрові ключі, про що нотаріусом своєчасно було повідомлено правоохоронні органи. Іншим реєстратором також було повідомлено правоохоронні органи про незаконне використання його електронно-цифрового підпису.

З моменту виявлення факту незаконного заволодіння майном банку сторонніми особами (17.01.2018), уповноваженою особою Фонду на ліквідацію були проведені всі можливі заходи для повернення незаконно відчуженого майна АТ «РОДОВІД БАНК», а саме:

- подано звернення до Генеральної прокуратури України про незаконне заволодіння майном банку. Як результат – 19 січня 2018 року отримано ухвалу Печерського районного суду м. Києва, на підставі якої Генеральною військовою прокуратурою Генеральної прокуратури України було накладено черговий арешт на вказану земельну ділянку;

- подано скаргу до Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації при Мін'юсті – органу, який спрямований допомагати повернути незаконно відчужене майно тим особам, які постраждали від рейдерських захоплень та має можливість задовольнити скаргу і скасувати незаконну реєстрацію.

На жаль, до сьогоднішнього дня дата розгляду заяви Комісією не призначена, що надає можливість шахраям і надалі проводити незаконні дії з майном банку. Як результат – 31.01.2018 року АТ «РОДОВІД БАНК» стало відомо, що незаконно відчужене майно банку 26.01.2018 року знову змінило власника.

Фондом гарантування разом із правоохоронними органами і надалі будуть вживатись всі можливі заходи для повернення незаконно відчуженого майна АТ «РОДОВІД БАНК» у власність державного банку.